Випуски журналу

Лариса Заспа: Для кожного спортсмена зараз головне – перемога заради України. І вони це роблять

Опубліковано: 2022-05-26 15:26:56

Відома українська гандболістка, бронзовий призер Олімпіади-2004, член комісії атлетів НОК України Лариса Заспа розповіла про важливість спортивних звитяг під час війни, складнощі, з якими зіштовхуються українські спортсмени та про підтримку міжнародної спортивної спільноти.

– Україна підходить до 100-го дня війни, скажіть, будь-ласка, як змінилося ваше життя протягом цього часу?

– Моє та життя всіх громадян нашої держави змінилось кардинально. Але я за цей час зрозуміла головне: ми стали єдині та нескорені! Ти не можеш бути слабкою, жалітися на щось, бо знаєш, зараз багатьом людям в нашій країні набагато складніше. Тому потрібно триматись і разом ми подолаємо ворога.

– Як ви зустріли 24-е лютого?

– Була вдома. В кімнату зайшла дочка зі словами: «Мама, почалася війна, що робити?!». Я встала, підійшла до вікна, вдалині побачила вибухи. Я стояла і думала що робити, куди їхати, як вчинити правильно? В ту мить неможливо було раціонально все усвідомити, діяла інстинктивно.

– Попри повномасштабну війну з боку росії, українські спортсмени продовжують виборювати призові місця на світових турнірах, як гадаєте, що допомагає їм зберігати концентрацію?

– Можу сказати, що у кожного свій фронт. Спортсмени мають представляти нашу країну на аренах по всьому світу. І, варто зазначити, вони це успішно роблять. Наші спортсмени представляють нашу країну, яка бореться за перемогу і доводить світу, що ми сильні, незламні та непереможні!

– Як ви думаєте, наскільки психологічно важче стало атлетам проводити тренування та виступати?

– Звісно є складнощі з можливістю тренуватись. Багато спортсменів покинули свої сім’ї та виїхали за кордон, що не може не позначитись на психологічному стані. Проте їм, як я вже казав про всіх українців, потрібно бути згуртованими та робити все від себе залежне аби наблизити перемогу.

– Ціна перемоги для українських спортсменів наразі виросла?

– Я вважаю, що так. Тренуються попри все, виборюють перемоги, незважаючи ні на що. Попри сирени, попри те, що рідні залишились під обстрілами, попри сльози і нерви. Головне – перемога заради України. Вони це роблять.

– В цілому, спортивні звитяги, на вашу думку, поліпшують настрій нашого народу?

– Думаю так. Ми радіємо кожній перемозі. І на спортивному фронті також. Наразі, як я вважаю, важливі будь-які позитивні емоції для українського народу.

– НОК доклав зусиль, задля підтримки матеріально-технічної бази спортсменів. На ваш погляд, це один із головних факторів, що атлети продовжують виступи?

– Так, безумовно. В перші дні війни, завдяки роботі Сергія Бубки були введені санкції до спортсменів росії та білорусі. Створено фонд солідарності для підтримки олімпійської спільноти та спортивного руху України, завдяки його роботі нас приймає весь світ на тренувальні збори. Нашим атлетам є де тренуватися – це дуже важливо. Світова спортивна спільнота надсилає гуманітарну допомогу українцям.

Зараз вже йде розмова про відновлення спортивної інфраструктури України за допомогою МОК. В перші дні були перераховані кошти на ЗСУ. НОК сьогодні разом з Міністерством молоді та спорту роблять все для того, щоб спортсмени мали змогу тренуватися і виступати на змаганнях. Життя триває.

В регіонах, до речі, проходять заходи для діточок-переселенців, міні-змагання, спортсмени долучаються до заходів. Спорт для діточок – це ланцюжок з мирним життям, який нам так потрібен.

Джерело: https://sportarena.com/uk/more-sports/handball/larisa-zaspa-dlya-kozhnogo-sportsmena-zaraz-golovne/







Flag Counter