Випуски журналу

Євро-2022: перемога України над війною

Опубліковано: 2022-06-01 19:07:31

З 25 до 29 травня в турецькому Ґазіантепі відбувся чемпіонат Європи з карате. Збірна України виборола одну золоту й три бронзові медалі та посіла 8-е місце в загальному заліку (куди увійшли 22 країни). З огляду на умови війни в Україні виступ наших спортсменів є дуже добрим.  

У змаганнях, що пройшли на арені спорткомплексу Şahinbey Sport Hall (6400 глядацьких місць), взяли участь 454 атлети з 45 країн континенту.

Збірну України представляли 18 спортсменів: 8 жінок та 10 чоловіків.

Цей чемпіонат був особливим для українських каратистів: у нашій країні іде війна проти російсько-білоруських загарбників. Тому здобуття золота та можливість почути гімн України цього разу мали надзвичайну важливість. Це завдання виконала наша краща спортсменка – Анжеліка Терлюга (-55 кг). Окреме задоволення викликав той факт, що в фіналі Ліка знищила (11:3) свою головну та найнеприємнішу суперницю – болгарку Івет Горанову, яка завдавала українці прикрих поразок у фіналах Олімпійських ігор,Європейських ігор та на двох чемпіонатах світу.

Анжеліка, перший номер світового рейтингу, вже давно привчила нас до своїх тріумфів. У Ґазіантепі зіркова одеситка взяла вже четверте своє європейське золото (друге особисте). Але ця медаль, безумовно, має особливу вагу. Недарма наша чемпіонка сказала, що для неї дуже багато означає вигравати медалі для своєї країни. 

На шляху до титулу Терлюга впевнено перемогла суперниць з Іспанії (9:0), Хорватії (3:1), Азербайджану (8:0). У півфіналі українка здолала італійку Вероніку Брунорі (2:1), а у фіналі, як згадано, познущалася з Івет Горанової (11:3) та вчергове довела, що є безперечним світовим лідером своєї категорії.  

Титулована Аніта Серьогіна (-61 кг), наша перша в історії європейська медалістка та європейська чемпіонка, здобула вже свою європейську медаль. Чорноморська зірка прийшла по своє: почала з перемог над суперницями з Туреччини (1:0) та Угорщини (6:0), у півфіналі поступилася майбутній чемпіонці Інгриді Суханковій зі Словаччини (1:6), а у бронзовому фіналі винесла Лінн Снель з Нідерландів (4:0). Нагадаємо, що це вже четверта індивідуальна європейська бронза Серьогіної та її десята континентальна нагорода в цілому.

Окремо треба відзначити бронзу медаль нашого важковаговика Різвана Талібова. На відміну від титулованих дівчат, він здобув свою першу індивідуальну європейську нагороду – це чергове історичне досягнення для українського карате. Різван спочатку переміг поляка Мачея Гебку (4:0), потім пройшов азербайджанця Асімана Гурбанли (3:0). Далі був впертий двобій з французом Філалі Мехді (7:7, перемога українця за першим набраним балом). У півфіналі нашого бійця мінімально обіграв бельгієць Люка Коста (1:0). Та у бронзовому фіналі Талібов не залишив шансів словакові Томашу Косі – 6:1.  

Третю бронзу для України, можна сказати – вже звичну, принесла чоловіча команда куміте. Наші хлопці майже в тому ж складі, що минулого року в Поречі, також забрали своє. На Євро-2022 за Україну виступали: Станіслав Горуна, Валерій Чоботар, Андрій Торошанко, Костянтин Цимбал (всі взяли вже 4-у європейську командну бронзу, починаючи з 2017 року), Різван Талібов (3-я медаль), Андрій Заплітний (2-а), Валерій Сонних (дебют).

Наші хлопці  почали з перемоги над командою Боснії та Герцеговини (3:2), потім поступилися майбутнім чемпіонам – французам (3:0). У втішному матчі синьо-жовті розбили Словакію (3:0), а у бронзовому фіналі також всуху винесли Бельгію (3:0).

Відзначимо, що вперше на великих турнірах українські спортсмени виграли всі свої медальні бої. Це чудовий результат.

Наші щирі вітання спортсменам та їх тренерам: це Денис Морозов (Терлюга), Олександр Тонкошкур (Серьогіна), Антон Нікулін (Талібов, Горуна), Микола Сіраковський (Торошанко, Цимбал), Олександр Пікулін і Андрій Лазаренко (Чоботар, Заплітний), Вадим Коломієць і Максим Невмержицький (Сонних).

Окремі вітання Миколі Сіраковському як головному тренерові національної збірної України, який вчергове збирає добрий медальний врожай великого турніру. Та безумовно – вітання та велика подяка Тетяні Куртян, лікареві, психологу й талісману нашої команди.  

Решта українських учасників виступила наступним чином.

По чотири бої провели Гнат Пак (-67 кг) та Валерій Чоботар (-84 кг). Обидва посіли 7-е місце у своїх категоріях.

По одному бою провели: Катерина Крива (-50 кг), Галина Мельник (-68 кг), Анастасія Степашко (68+ кг), Нікіта Філіпов (-60 кг), Станіслав Горуна (-75 кг).

Жіноча команда куміте (Катерина Крива, Олександра Шолохова, Діана Шостак, Еліна Сєлємєнєва) програла у першому матчі Чорногорії (0:2) та вибула з турніру.

У чоловічому ката виступав Ярослав Федоров, якому трохи не вистачило балів для виходу до другого раунду змагань.

У змаганнях паракаратистів єдиний представник України Володимир Турко посів 7-е місце в категорії "ката на візках".

Нагадаємо, що на минулорічному чемпіонаті Європи в Поречі (Хорватія) збірна України також здобула чотири медалі: золото (Станіслав Горуна), срібло (Аніта Серьогіна), дві бронзи (Катерина Крива та чоловіча команда куміте). Утримати рівень за умов війни – неабияке досягнення, з яким треба привітати Українську Федерацію Карате.

Та в УФК був у Ґазіантепі ще один надзвичайний успіх: на конгресі Європейської конфедерації карате прийняли рішення відібрати у росії право проведення чемпіонату Європи 2026 року (він мав пройти у Москві) та передати турнір Україні. Здійснюється ще одна мрія та стратегічна мета керівництва УФК.

Українському карате є куди рухатися та задля чого розвиватися.

Джерело: https://karate.ua/news/ievro-2022-peremoga-ukrayini-nad-viinoiu







Flag Counter